Wednesday, September 22, 2010

Tahniah Datuk AC Mizal

Menurut pelakon dan pengacara AC Mizal beliau tidak sabar lagi menunggu majlis rasmi penganugerahan dari istana Sultan Pahang pada hujung tahun ini untuk memakai “title” Datuk di hadapan nama nya.

Menurut beliau gelaran tersebut adalah rezeki dan baik untuk mendapat kepercayaan dalam bines beliau atau pun Datukship adalah tangkal pelaris produk beliau.

Mungkin rezki yang di maksudkan beliau ialah apabila menjual produk, bukannya pembeli membeli kerana keperluan atau kualiti produk tersebut tetapi kerana yang menjualnya ialah seorang Datuk. Kalau Datuk semua dikira OK.

Begitu jugalah seperti apa yang terjadi sekarang apabila lawyer yang bertitle Datuk membunuh dan membakar 4 orang sehingga menjadi abu, masyarakat seperti tidak percaya bahawa Datuk yang melakukan perkara tersebut.

Menurut rakan, jikalau hindu penjual kacang putih melontar 100 biji kacang putih di dalam stadium semasa perlawanan akhir bolasepak yang pasti 10 biji kacang putih akan terkena di atas kepala Datuk-Datuk.

Begitulah persepsi nisbah mudah bilangan Datuk yang ada dalam negara ini agaknya, belum lagi dihitungi pemegang-pemegang title Datuk yang tidak rasmi atau haram atau Datuk Mindanao.

Bagi AC Mizal pula apabila membawa title Datuk kelak, diharap tidak lagi tertawa memekik terlolong tak bertempat semasa mengacara program TV.

Kerana kita bimbang masyarakat akan menggelar “apa Datuk AC tu terhegeh-hegeh seperti kera kena belacan?”.

27 comments:

  1. salam

    naik menyampah byk sgt datuk2 sampah...

    ReplyDelete
  2. kalau tak faham juga tak tau ler...

    ReplyDelete
  3. SALAM,
    SETUJU DAN BAGUS ! INI SATU PERINGATAN NASIHAT! MEREKA YANG MAKAN CILI API SEWAJARNYA MERASA PEDAS DAN PEDIH. YANG TAK BETUL, KITA KENA AKUI DAN KITA KENA BETULKAN. TAPI MALANGNYA, MUNGKIN DISEBABKAN SUDAH BIASA DAN SELALU MAKAN PEDAS, MAKA ADA ORANG TU TIDAK TERASA PEDASNYA.WALLAHUALAM.

    ReplyDelete
  4. Salam & Selamat Hari Raya Mummy,

    Really a good one!!! Ringkas dan tajam...

    ReplyDelete
  5. laa...mamat chempera sintuk mcm tu dapat Datuk...pemurah sungguh Istana Pahang ni no...lagi chempera ladong la plak lepaih ni...

    ReplyDelete
  6. Awat banyak sangat DATUK la ni.Bagi lah standar sikit pada yg nak panggil Datuk tu.Yang aku pening hari Datuk palsu.Elok lah buat satu undang-undang atau peraturan yg kena selaras seluroh negara mengenai panggunaan gelaran Datuk ini.Nak elak Datuk palsu.

    ReplyDelete
  7. Nelayan yang bertarung nyawa dilautan pun layak dapat datok.Kerana depa kita dapat makan ikan.

    ReplyDelete
  8. MR.jealous ke pasai tak dapat Datok.

    ReplyDelete
  9. Pemegang DATUK Negeri PAHANG adalah paling TAKDE NILAI..

    SEMUA orang sebenarnya boleh dapat gelaran DATUK dari PAHANG..

    GElaran DATUK paling bernilai adalah dari NEGERI JOHOR

    sekian terima kasih

    ReplyDelete
  10. a. Orang politik ada Dato'
    b. Pengurus ada Dato'
    c. CEO ada Dato'
    d. Peniaga ada Dato'
    e. Perajurit/Polis ada Dato'
    f. Penipu ada Dato'
    g. Perogol ada Dato'
    h. Pembunuh ada Dato'
    i. Pemakan rasuah ada Dato'
    j. Tauke Porno ada Dato'

    ReplyDelete
  11. AC Mizal dapat anugerah Datuk? tak heran dan boleh agak ini mesti Datuk anugerah Pahang. Sengkek betulll...kalau tak Pahang pun, Melaka...

    sri hartamas

    ReplyDelete
  12. Baru jadi penghibur yg tak seberapa dah di beri gelaran Datuk . Tak de nilai langsung. Apa jasa beliau ..
    Cuba kalian peratikan karektor si polan ni.. bukan dengki ..banyak lagi manusia diluar sana yg telah banyak menabur jasa dan bakti..Biarlah gelaran Datuk ni mempunyai nilai2 murni. Kenapa jadi begini ye? Sekian...

    ReplyDelete
  13. Sekurang-kurangnya dia rakyat Malaysia. Yang Melaka bagi kat orang luar macam Shahrukh Khan tu sapa pun tak kata apa.

    ReplyDelete
  14. yg amat teringin gelaranSeptember 25, 2010 at 6:44 PM

    sahabat -sahabat sekelian.Bagaimana cara nak dapat anugerah datok.Nampak macam senang-senang dapat datok.Apa kreteria dia.Kena ada rekemen ke.

    ReplyDelete
  15. salam the clown..awak nak gelaran datuk?senang je,suruh anak kawin,bila dia dapat anak ,atomatik dpt gelaran tu.tapi isteri awak kempunan la nak bergelar datin.

    ReplyDelete
  16. Salam Mummy, di Malaysia ini kalau kita lambung sebiji batu pasti akan jatuh atas kepala Datuk. Sebab kita terlalu banyak Datuk. Murahnya.

    ReplyDelete
  17. Saudara Ku Seman,
    Anugerah, kebesaran, pangkat dan darjah kebesaran hanya berlegar-legar di kalangan kelomlpok tertentu sahaja.
    Penilaian dibuat atas padang golf, kelab-kelab execlusive, penyumbang-penyumbang cek-cek besar, ahli-ahli politik yang berkuasa melalui panjat-memanjat dan cantas-mencantas.

    Itulah hakikatnya.

    ReplyDelete
  18. by the way, yang selalu jual kacang putih adalah Indian Muslim, bukan Hindu. Hindu tu agama bukannya bangsa. Get your facts rights sebelum nak buat perumpamaan.

    ReplyDelete
  19. title datuk sepatutnya diguna pakai ketika ada majlis rasmi saja, lain-lain tempat awam tak perlu panggil nama gelaran tu...( nak kena buat usul nih!)

    jadi, kalau baling batu semuanya terkena pada datok pun biaq pilah!

    ReplyDelete
  20. hah...
    ac dapat gelaran datuk....???
    biar betol...
    ape dah jadi daa...

    ReplyDelete
  21. bekas orang kena buang daerah pun leh dapat datuk..
    tokeh rumah urut pun ada gelaran datuk.
    tak heran aku gelaran datuk sekarang.tambah lagi yang memakai gelaran datuk tu terdiri dari keling2 pariah.
    tiap2 hari mabok,opsss datuk melayu pun mabok.....piiirahhhh mabookkkk.
    tak ada jasa apa2 pun bolih dapat datuk...

    ReplyDelete
  22. biorle dier dpt title, korang ada ape ye?............

    ReplyDelete
  23. biorle dier tu, dier x kacau kau orang pun..........

    ReplyDelete
  24. susah nk cakap..
    ape ek kriteria dapat dato' ni?
    mase AC dapat title tu saya terkejut gak..trus berfikir ape sumbangan dia pada masyarakat ek..laju berfikir tapi x jumpe..yang jumpe dia as a penghibur je...

    sekarang orang ramai dah bijak ..bijak berfikir dan menilai..

    ade je dato' yang mmg patut dapat gelaran kerana sumbangannya..dan ade juga yang rase saya x patut dapat sebab ingin memajukan perniagaan la..bla..bla..

    semoga rakyat malaysia lagi bijak ..dan terus bijak menilai dan berfikir..adios..

    ReplyDelete
  25. nak tau apa sumbgan dia smpi bleh dpt gelaran datuk? http://www.facebook.com/ACMizalFanPage

    memg la dah byk datuk n dato' kat m'sia ni. tp x smua datuk n dato' tu org2 x bermoral. mgkin kalian asyik trserempak dgn datuk n dato' yg salah guna position n pgkat mrka. tp hkikatnya, ada jgk yg brhati mulia. ada jgk yg mulut je pedas tp hati baik. mana ada manusia yg x pnah buat silap, hatta nabi skali pn ada buat silap, tp ni la hdup sbgai manusia, kan. stiap manusia akn buat silap. mgkin dlm kta berkata2 kat sini, kta dah mlakukan kesilapan jgk.

    apa2 pn, yg terbaikn di kalangan org2 yg mbuat kesilapan adalah yg sedar dgn kesilapannya dan berusaha mperbaiki ksilapan nya n mencari keredhaan Ilahi, bukan mencari approval dr smua orang. wallahu 'alam.

    ReplyDelete
  26. Penjual gelang magnet tipu ni pun dapat datuk juga ke?

    ReplyDelete
  27. ish ish ish...
    mula2 skali,nk betulkan sikit...gelaran dari Pahang tu, bukan Datuk yerr...tapi, Dato'..
    utk yg lain2,biarlah ramai Dato' pun...yg penting dia happy,kita happy dgn cara masing2..
    tp Ac mmg tak layak pun...klu perasan,now dh xde dh kecoh ttg gelaran Dato' dia tu..agak nye Sultan Pahang tak jadi nk kurnia gelaran tu utk dia..sbb over sgt...blom ape2 dah kecoh!!! :p

    ReplyDelete

Bloggers adalah mereka yang digolongkan berakal, waras, bijak dan berilmu serta dikira mempunyai peradaban yang tinggi. Elak dari bahasa-bahasa lucah atau yang tidak bersopan.
Sesungguhnya yang ampunya blog tidak akan bersubahat, bertanggung jawab dan menafikan segala bahan-bahan tersebut.