Monday, July 30, 2018

HIPPOKRASI PENJAWAT AWAM DALAM PENTADBIRAN KERAJAAN PAKATAN HARAPAN


Ramai penjawat awam masih terbawa-bawa dengan budaya pentadbiran Kerajaan UMNO/BN yang terdahulu. Budaya kerja, bodek dan politiking lobi jawatan yang sudah 60 tahun berdaki sukar diubah dalam sekelip mata 100 hari PH memerintah.
Penjawat awam yang tidak mampu menyesuaikan cara kerja di bawah Kerajaan Pakatan Harapan boleh angkat kaki. Mereka yang masih di dalam zon selesa budaya UMNO kini seperti kera sumbang di jabatan masing-masing.
Dulu kutuk dan maki Dr Mahantir dan pimpinan PH, kini terpaksa menjilat kahak-kahak ludah mereka kembali. Bagaimana rakyat benci kepada UMNO/BN begitulah hari ini rakyat benci dengan penjawat awam yang bermuka-muka hippokrate.
Diberitakan di Kedah seorang Pengarah  sebuah jabatan yang dekat dengan masyarakat, orang susah dan hal ehwal wanita di negeri Kedah cuba masuk daun dan ‘planting’ pegawai bawahannya untuk melobi ke jawatan Jusa ketika mengadakan pertemuan tertutup dengan Exco Kerajaan Negeri Kedah baru-baru ini. Ini lah bagaimana muka tak malu malah ‘non-performer’ memperalatakan orang politik untuk menjawat jawatan tertinggi. Budaya kerajaan dahulu kini dibawa-bawa ke Kerajaanbaru.
Mereka ini cuba mengambil kesempatan kerajaan baru PH yang masih mentah dengan sepak terajang penjawat-penjawat awam ini.
Jika tidak berhati-hati dengan lakonan dan wayang kulit kumpulan ini Kerajaan PH akan berakhir dengan pemerintahan 5 tahun yang penuh dengan janji-janji terbungkang tidak tertunai.

No comments:

Post a Comment

Bloggers adalah mereka yang digolongkan berakal, waras, bijak dan berilmu serta dikira mempunyai peradaban yang tinggi. Elak dari bahasa-bahasa lucah atau yang tidak bersopan.
Sesungguhnya yang ampunya blog tidak akan bersubahat, bertanggung jawab dan menafikan segala bahan-bahan tersebut.