Sunday, August 21, 2011

KOMPAS - Media berintegriti

JAKARTA 21 Ogos - Akhbar Kompas hari ini memohon maaf kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan keluarganya atas satu laporan yang disiarkan pada 4 Ogos lalu yang berunsur fitnah.

Permohonan maaf itu adalah berkaitan dengan tulisan yang mengaitkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dengan sebuah syarikat perniagaan, yang telah dinafikan kebenarannya dan juga cincin berlian berharga AS$24 juta, yang sebenarnya tidak pernah dipesan oleh Rosmah.

Permohonan maaf itu juga merujuk kepada laporan tentang bakal besan Perdana Menteri yang dikatakan kononnya mempunyai hubungan dengan mafia Rusia.

"Atas berita tersebut, Pemimpin Redaksi Kompas Rikard Bagun, Sabtu (20 Ogos) di Jakarta, secara khusus menyatakan permintaan maafnya kepada Ketua Kerajaan dan keluarga,” kata Rikard dalam Kompas Minggu, hari ini, Ahad.

Permohonan maaf itu terkandung di perenggan 10, muka surat 10 akhbar tersebut dalam satu laporan bertajuk “PM Najib Razak: Demokrasi Juga Terjadi di Malaysia”, tulisan wartawan kanan Kompas Jimmy S. Harianto.

Harianto yang dihubungi Bernama pada Jumaat lepas berkata, beliau sendiri telah menyampaikan permohonan maaf secara lisan kepada Najib apabila beliau bertemu dengan Perdana Menteri di Kementerian Kewangan, Putrajaya pada Khamis.

Semasa pertemuan itu Najib telah menyatakan rasa terperanjat dengan laporan Kompas pada 4 Ogos itu.

"Saya terperanjat dengan laporan tersebut. Sebab faktanya, saya tahu itu tidak benar sama sekali,” Najib dipetik akhbar itu dalam tulisan Harianto hari ini.

"Apa lagi hal ini berkaitan nama Ketua Kerajaan negara jiran, yang mana hubungan kita amat penting sekali,” kata Najib.

Pada pertemuan dengan Najib itu, Harianto turut mengadakan wawancara khas dengan Perdana Menteri berkaitan hubungan dua hala Malaysia-Indonesia. - Bernama

Tindakan Kompas ini dilihat sebagai sebuah media berintegriti mengatasi sesetengah media dalam negara ini yang tidak putus-putus menabur fitnah terhadap pemimpin yang mereka benci.

Seharusnya Kompas telah mula sedar bahawa berita-berita karut yang di bawa oleh PKR pimpinan Anwar Ibrahim adalah dongengan semata-mata.

Berita-berita karut marut itu hanyalah mengundang kepada kekeruhan perhubungan di antara Indonesia dan Malaysia dan hanya membawa misi tersirat untuk diperalatkan oleh Anwar Ibrahim untuk melindungi kemungkaran yang dilakukannya.

6 comments:

 1. kesilapan atau kesengajaan?the damage has been done and no amount of apology could undo what's been done.

  ReplyDelete
 2. Salam,
  isk...isk...semangat sungguh mummy!

  BBC memang dah confirm dah scandal FBC. Kompass pasal link besan rosmah dengan mafia russia sahaje

  Apalah sangat 60 juta tu kan?

  ReplyDelete
 3. Entah-entah dah dengar ura-ura Jacob and Company nak saman. Who knows....

  ReplyDelete
 4. aku pun tak faham.nak beli harakah pula apa komen dia.utusan dan berita dah baca tadi.

  ReplyDelete
 5. Salam Mummy,

  Tak dak sapa-sapa yang rasa curiga ka..tetiba Kompas mintak maaf kat PM. Setau cek..Kompas tu sama level dengan Utusan Malaysia..apa pun buleh!

  ReplyDelete
 6. Minta maaf saja ka..? awat tak tarik balik kenyataan tu..? Ni

  ReplyDelete

Bloggers adalah mereka yang digolongkan berakal, waras, bijak dan berilmu serta dikira mempunyai peradaban yang tinggi. Elak dari bahasa-bahasa lucah atau yang tidak bersopan.
Sesungguhnya yang ampunya blog tidak akan bersubahat, bertanggung jawab dan menafikan segala bahan-bahan tersebut.