Thursday, April 29, 2010

Najib amal "rasuah politik" secara terang-terangan

Wajah Ng Teck Kim terkerising gembira mendapat Cek RM3juta dari Najib.

NEW STRAITS TIMES THURSDAY - APRIL 29,2010

Funds for Chinese: BN fulfils pledge, hands over RM3m to Rasa school
2010/04/29

PUTRAJAYA: Barisan Nasional will not punish the Chinese community for their lack of support in the recent Hulu Selangor parliamentary by-election but is hoping that they will back the ruling party in future.

Prime Minister and BN chairman Datuk Seri Najib Razak gave an assurance that no community in the country would be sidelined.

He also made good yesterday the promise he made during the by-election to SJK (C) Rasa by handling over RM3 million for the refurbishment of the school, including its expansion.

The allocation was approved on Monday, the day after BN candidate P. Kamalanathan wrested the opposition seat with a 1,725 vote majority.


Nampaknya amalan rasuah politik dilakukan secara terang-terangan. Akhbar-akhbar utama mendedahkan pemberian RM3juta kepada kaum Cina Hulu Selangor sebagai umpan untuk mengembirakan mereka kerana janji pilihanraya yang lepas. Walaupun mereka tidak mengundi BN tapi janji tetap dikotakan oleh Najib.Harapanya agar PRU yang ke 13 akan datang Cina akan kembali mengundi BN.

Yang menghairankan kita ialah mengapa bantuan ini ditunggu sehingga PRK Hulu Selangor baru nak diberi? Apakah selama ini permohonan mereka ditolak atau tidak ada permohonan langsung atau kaum Cina di Hulu Selangor pandai menangguk di air yang keroh. Ataupun Najib sudah termakan hasil provokasi Lim Kit Siang?

Jika pendekatan ini lebih berjaya maka lebih baik kaum Cina tunggu lagi musim air keroh dan tangguk lagi semoga mendapat ikan yang lebih besar dan banyak lagi. Peranan Lim Kit Siang dan DAP nampaknya lebih berkesan dari MCA dan Gerakan.

12 comments:

 1. Melayuuuuu terus layu dihembus bayu......tgk sajalahhh........

  ReplyDelete
 2. Persoalan nya, Kenapa tak tanya YB Khalid Gagap. 2 tahun dah perintah, dulu janji macam2, bila kami bagi undi.. semua tunggang langgang.

  ReplyDelete
 3. Pilihanraya sekali lagi nampaknya !

  ReplyDelete
 4. Mummy R - this is my first comment. Sad to see that not only the government and/or opposition leaders pratice corruption, the rakyat also like to be corrupted. So I can say - 2 x 5 = 10.

  Adibah (Singapore)

  ReplyDelete
 5. Aduhai nasib sekolah Kebangsaan!!!

  Kami dulu perlu wang nak bayar hutang air api dan sikit buat basahan, minta bantu dari Adun Cina dari MCA, RM2K pun kena tunggu sampai 2tahun baru dapat.

  Bukan itu saja, macam pi kena mintak sedekah...YB not in, YB ada meeting, YB jumpa PM... bermacam alasan..

  OK lah, dah ada teladan, sana boleh sampai RM3juta... hah kami nak mintak 10pc saja.. dalam sebulan tak bagi kami akan kerjakan GE13 nanti! Anak2 kami 100pc Bumiputra tegar.. jangan duk tepikan kami!!

  WARGA NEGARA

  ReplyDelete
 6. Sebelum memerintah, berjanji bulan dan bintang pada pengundi selangor. Tapi bila dah berkuasa bermacam-macam alasan diberi untuk tidak menunaikannya. Setakat PRU12 jer la kami undi PR sebab PR cakap tarak serupa bikin. Yang sebenarnya semua wakil rakyat PR langsung takde kaliber dan integriti untuk membela nasib rakyat. Sana sini penuh dgn skandal, tetapi wakil rakta BN pula dituduh macam-macam, hanya untuk alihkan tumpuan rakyat. Kami mungkin tertipu sekali TAPI bukan untuk keli kedua. Kini undi di PRK Hulu Selangor telah menampakkan suara kami masa kini. Kaum Melalyu jangan dibuli dan agama Islam jangan dipersenda, jika tidak maka PR akan menerima akibatnya. Kini sebab dua dua perkara ini telah PR khianati maka kami tidak akan mengundi kamu lagi. Allahu akbar!

  ReplyDelete
 7. SAPA YANG TUNGGAN LANGGANG...YG TUNGGANG LANGGANG TU HANG ANAK BERANAK....DIA BAGI AIR 20 METER PADU.....TU BUKAN JANJI DIA.,..AKU RASA HANG NI KURANG PENGATHUAN,, MALAS BACA,,,KURANG DIDIKAN....SEMUA HARAP ORG BAGI SAJA....

  ReplyDelete
 8. Ntah la mummy, tapi kalau aku jd cina tu, aku sendiri lebih rela mati dari menebalkan muka pegi ambik cek tu dari Najib...

  ReplyDelete
 9. Tersengeh riang dalam hati..

  "BOLO PUNYA NAJIB, GUA PANGKAH LAIN PATI PUN LIA ATAK KASI GUA MAYAK JUTA...KAM SIA KAM SIA... Telima kasih laun keladi, lain kali gua bikin ini maciam lagi"

  Bota

  ReplyDelete
 10. nampaknya kita semua kena jadi laksamana hang jebat.baru dapat perhatian.cina dapat 3 juta.ezam jadi senator.laksamana hang tuah dah tak laku lagi.tak kan melayu hilang dimsia.he..he..he..he

  ReplyDelete
 11. Awat yang hangpa sakit hati sangat ka DS Najib tuuu...

  Dia bagi tu, fasal nak tunai janji saorang pemimpin.

  Yang lain mintak laaahhh...

  Di Bukit Beruntung dan Bukit Semtosa. Walau pun DS Najib tolong rm15jita, Daerah Mengundi kalah juga.

  Tak timbul rasuah pilihantaya. Itu adalah keperihatinan pemimpin.

  ReplyDelete
 12. MR,
  BN/UMNO rasuah kepada rakyat tak apa.SPRM,PDRM dan Pejabat AG dibawah kuasa BN/UMNO.Semuanya dibenarkan.BN/UMNO buat tak salah.Semuanya boleh...Syabas BN/UMNO....mampu menberi rasuah terang-terangan kepada rakyat.Mana ada lagi kreditbiliti SPRM selepas ini.Lepas ni rakyat akan terus menghukum BN/UMNO gara-gara kes mcm ni.

  ReplyDelete

Bloggers adalah mereka yang digolongkan berakal, waras, bijak dan berilmu serta dikira mempunyai peradaban yang tinggi. Elak dari bahasa-bahasa lucah atau yang tidak bersopan.
Sesungguhnya yang ampunya blog tidak akan bersubahat, bertanggung jawab dan menafikan segala bahan-bahan tersebut.